снимка: БулфотоПредседателят на НСИ се надява след 10 години регистрите в

...
снимка: БулфотоПредседателят на НСИ се надява след 10 години регистрите в
Коментари Харесай

Електронното преброяване може да се удължи

снимка: Булфото

Председателят на Национален статистически институт се надява след 10 години регистрите в страната ни да бъдат на такова ниво, че да създадем преброяването единствено по административни източници.

Данните към 12 часа демонстрират, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди семейства. Последните три дни, без значение от усложненията, които имахме, се преброяват по към 100 000 души дневно. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Онлайн преброяването не потегли безпрепятствено поради офанзивите против осведомителния уебсайт, през които се влиза в системата, сподели Цветарски и добави, че тези офанзиви са наложили да се ограничи потенциалът на системата, което е затруднило регистрацията. " В първите дни на електронното броене имаше DDoS офанзиви или офанзиви вид " отвод от услугата ". Изолираните IP адреси са най-вече от Китай. Най-силната офанзива, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкоз огромна DDoS офанзива до момента ", сподели ръководителят на Национален статистически институт.

Атаки с генериране на голям злотворен трафик има и тяхната цел е да блокират работата на системата ни, съобщи ръководителят на Национален статистически институт. Той заяви, че няма опит за навлизане и източване на данни от системата и добави, че в общественото схващане всяка кибер офанзива се възприема като хакерска. Така или другояче има опит да се дискредитира процесът и това създаде трудности за хората, които имаха предпочитание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, Национален статистически институт и персонално аз носим отговорност. Извинявам се на хората за компликациите, благодаря на тези, които се преброиха, и моля останалите също да го създадат, сподели още ръководителят на Национален статистически институт. Той акцентира, че задачата на този вид офанзиви не е да изтекат данни. Целта е да се блокира процесът. Данните, които попълнят хората, са предпазени, съобщи Цветарски.

Според него е обикновено да се даде малко повече време за електронно броене, минимум с цел да бъдат обезщетени първите дни, в които поради компликациите, доста хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче би трябвало да се вземе от Централната комисия по преброяването и държавното управление.

За първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването са се обадили 18 260 души, сподели Цветарски и добави, че единствено в последния час е имало няколко позвънявания, че регистрацията с една избрана поща не работи. " Случаите се ревизират един по един и се оказа, че хората нормално бъркат разширението - пишат.bg вместо.com. Има хора, които се опитват да се записват по няколко пъти, защото внезапно вземат решение, че ще напишат различен адрес. Естествено системата ги отхвърля, тъй като разпознава, че индивидът е еднакъв. Част от усложненията са свързани с отбелязване на местоживеенето на картата ", разказа Сергей Цветарски усложненията на хората при преброяването.

 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР